6 semne că nu faci suficientă mișcare

Categorie articol: Sport
178
Eye icon
Distribuie pe
6 semne că nu faci suficientă mișcare

Peste tot auzim cât de importantă este mișcarea și pentru câte lucruri este benefică. Însă, nu ne grăbim să facem o schimbare în stilul nostru de viață. De cele mai multe ori, atunci când ne gândim că trebuie să facem sport, avem în minte antrenamente epuizante la sală, km fără sfârșit care trebuie parcurși sau ședinte intense de cardio. Poate de aceea avem și tendința de a le tot amâna.


Pentru adulți, recomandarea pentru mișcare este de cel puțin două ore și jumătate de activitate fizică moderată spre intensă pe săptămână, împărțite în mai multe sesiuni. În funcție de programul tău, poți să îți programezi 3 sesiuni de mișcare a câte 50 de minute sau poți face zilnic 20-25 de minute de mișcare.


Contează mai puțin cum îți organizezi programul de sport. Important este să faci măcar aceste 150 de minute săptămânale de mișcare.

Totuși, care sunt semnele care semnelează că faci prea puțină mișcare?


1.   Ești constipat tot mai des

Te poți constipa și din cauza faptului că nu mănânci suficiente fibre (pâine integrală, legume, leguminoase, fructe) sau pentru că nu bei destulă apă, însă poate fi și o consecință a faptului că nu faci destulă mișcare. Dacă petreci mult timp pe scaun, durează mai mult timp ca mâncarea și reziduurile produse în urma digestiei să traverseze intestinul gros.


2.   Te dor articulațiile

Faptul că te dor articulațiile, că sunt rigide și greu de mișcat poate fi uneori un semn al unor afecțiuni inflamatorii. Însă, articulațiile se pot rigidiza și atunci când nu le folosești suficient. Pe măsură ce faci exerciții, mușchii devin mai tonifiați, iar articulațiile sunt mai flexibile.


3.   Rămâi des fără suflare

Așa cum mușchii din diferite părți ale corpului se atrofiază dacă nu îi folosești, și mușchii care ajută plămânii să se miște în timp ce respiri își pierd puterea dacă nu faci sport. Cu cât faci mai puțină mișcare, cu atât răsufli mai greu, chiar și în timpul sarcinilor zilnice ușoare, cum ar fi legarea șireturilor sau urcatul unor trepte.


4.   Nu ai chef niciodată de nimic și nu ai energie

Lipsa mișcării are efecte negative și asupra sănătății mentale. Dacă te confrunți mai des cu anxietatea, cu stări proaste, încearcă să faci mai mult sport. Te va motiva, îți va îmbunătăți și starea de spirit, stima de sine și îți va da energie. Exercițiile fizice ajută organismul să livreze oxigen și substanțe nutritive spre țesuturi. Dacă îți petreci cea mai mare parte a timpului stând, țesuturile nu primesc aceeași cantitate de combustibil de care au nevoie pentru a te menține energic.


5.   Ai luat în greutate

Dacă ai pus câteva kg în plus, una dintre cauze poate fi că nu te miști destul. Persoanele care nu fac mișcare au un metabolism mai lent și kilogramele se adună mai ușor. Dacă faci mișcare în mod regulat, metabolismul tău devine mai activ și începi să arzi mai multe calorii, inclusiv în repaus.


6.   Ai tensiunea arterială prea mare sau prediabet

Dacă ai o viață preponderent sedentară riscul de a dezvolta boli de inimă este mai mare. Tensiunea arterială crescută este un factor de risc important pentru probleme cardiace, cum ar fi bolile coronariene și atacul de cord.

Activitatea fizică te ajută și să îți controlezi mai bine glicemia, iar nivelurile stabile de zahăr din sânge te feresc de pericolul diabetului de tip 2.