Mișcarea – mai mult decât o metodă de a da jos kilogramele în plus

Categorie articol: Sport
561
Eye icon
Distribuie pe
Mișcarea – mai mult decât o metodă de a da jos kilogramele în plus

Este cunoscut faptul că activitatea fizică regulată previne apariția multor boli grave precum: tensiune arterială ridicată, obezitate, diabet zaharat, depresie și lista poate continua. Deși majoritatea dintre noi suntem conștienți de problemele cauzate de sedentarism, nu toți facem schimbări în stilul de viață. Așa că, ce să mai așteptăm? – Primăvara aceasta e timpul să preluăm controlul asupra corpului nostru.

Iată care sunt câteva dintre beneficiile unui stil de viață activ:

- menținerea unei greutăți optime

- îmbunătățirea activității cardiace

- menținerea tonusului organismului

- îmbunătățirea stării de spirit

- menținerea flexibilității

- îmbunătățirea memoriei

În general, facem mișcare pentru a scăpa de kilogramele în plus sau pentru a ne meține în formă, iar de multe ori apelăm la diete pentru a face acest lucru. Însă, este bine de știut că dacă ne-am apucat de o dietă care să ne ajute să slăbim și aceasta nu este acompaniată de sport, vom elimina nu doar grăsimile, ci și masa musculară. Cu siguranță nu ne dorim să pierdem din masa musculară, deoarece cu cât pierdem mai multă masă musculară, cu atât va fi mai lent metabolismul nostru, lucru care va îngreuna procesul de slăbire. Specialiștii ne recomandă să facem mișcare în fiecare zi și, chiar dacă majoritatea dintre noi nu dispunem de timpul necesar pentru a face mișcare zilnic, 3-4 antrenamente pe săptămână ar tebui să-și facă treaba atunci când vine vorba de pierderea în greutate.

Este important să privim activitățile fizice ca pe o formă de relaxare, de evadare din cotidian, nu ca pe o sarcină de dus la bun sfârșit pentru a ne atinge anumite obiective. Activitățile fizice ne pot echilibra viața, ne ajută să gestionăm mai bine stresul și problemele de zi cu zi și în plus ne ajută să menținem un corp sănătos și arătos. De aceea ar trebui să descoperim ce anume ne face plăcere și apoi să adoptăm un program pe care să-l respectăm.

Iată 4 dintre cele mai benefice activități fizice, indiferent de vârstă:

1) Mersul pe jos – Una dintre cele mai simple activități fizice, dar și printre cele mai benefice și eficiente forme de mișcare. Mersul pe jos regulat arde caloriile și ne ajută să slăbim sau să menținem o greutate corporală optimă și sporește capacitatea cardiacă și pulmonară. De asemenea, reduce stresul, îmbunătățește memoria și starea de spirit, stimulează creativitatea și crește stima de sine. La început, se recomandă plimbări de aproximativ 10-15 minute, iar în timp se pot modifica ritmul, distanța și durata unei plimbări.

2) Înot – Fie că vorbim despre înot sportiv ori exerciții aerobice în apă, înotul oferă numeroase beneficii în ceea ce privește menținerea unui corp sănătos. Acesta ne ajută să ardem rapid caloriile și să ne tonifiem musculatura și, în plus, reduce stresul și stimulează buna dispoziție.

3) Exerciții pentru întărirea musculaturii – Exercițiile de ridicare a greutăților ușoare ajută la menținerea unor mușchi puternici și tonifiați. Prin creșterea tonusului și întărirea musculaturii, pielea capătă un aspect ferm și frumos, iar aspectul de ,,coajă de portocală” este diminuat semnificativ. Trebuie reținut că, pentru a avea mușchi puternici și tonifiați, nu este nevoie neapărat de antrenamente intense. Este recomandat să ne antrenăm constant cu greutăți ușoare. La început, se recomandă folosirea unor greutăți mai ușoare, iar apoi dacă se pot face 12 repetări cu ușurință, putem crește greutatea puțin câte puțin.

4) Tai chi – Chiar dacă nu este o activitate foarte populară la noi, acest stil de arte marțiale cunoscut și sub numele de ,,meditație în mișcare” îmbunătățește coordonarea, echilibrul, flexibilitatea și crește puterea musculară și rezistența scheletului. În plus, Tai chi ajută la eliberarea tensiunilor emoționale și reduce stresul.

 

Pentru a vă bucura de articulații sănătoase, pentru buna funcționare a aparatului locomotor și recuperarea după efort fizic, vă recomandăm gama Fleximobil, perfectă pentru persoanele care au o viață activă sau care susțin efort fizic intens. Mai multe detalii găsiți AICI.