Reluarea obiceiurilor sănătoase primăvara

Categorie articol: Energie
165
Eye icon
Distribuie pe
Reluarea obiceiurilor sănătoase primăvara

Iarna neglijăm cel mai mult obiceiurile sănătoase: facem excese alimentare, nu mai facem mișcare și ne odihnim mai puțin. Acum că primăvara a sosit, este momentul perfect să preluăm controlul corpului nostru și să ne reluăm obiceiurile sănătoase. Un stil de viață sănătos ne ajută să ne adaptăm cu ușurință la schimbările care vin împreună cu acest anotimp și să facem astfel față celebrei ,,astenii deprimăvară”.


Adoptă o alimentație sănătoasă

După alimentația din timpul sezonului rece, cu toții avem nevoie de o detoxifiere. Primăvara este prilejul ideal să introducem din nou alimentele sănătoase în dieta noastră întrucât încep să apară primele verdețuri de sezon, proaspete și pline de vitamine și nutrienți. Legumele și fructele sunt principalul aliat în lupta cu kilogramele dobândite iarna, dar și împotriva ,,asteniei de primăvară”.

Iată câteva alimente pe care ar trebui să le adăugăm în dieta de primăvară: urzică, lobodă, ștevie, spanac, leurdă, anghinare, sfeclă, ciuperci, ridichi roșii, usturoi verde, sparanghel, ceapă verde, roșii, castraveți, dovleac, dar și mere, pere, căpșuni, cireșe de mai, coacăze, zmeură și nuci. Deși nu fac parte din fructele sezoniere, putem include în alimentația noastră și pepene roșu, mandarine, grapefruit, portocale, banane, pomelo și smochine. Cu cât alimentele sunt mai naturale, colorate și variate, cu atât alimentația este una mai sănătoasă. De asemenea, din alimentația noastră nu ar trebui să lipsească proteinele de înaltă calitate (ouă, carne slabă sau pește, lactate degresate), fierul (carne roșie, spanac, semințe de dovleac), magneziul (vegetalele cu frunze verzi) și fibrele (legume, fructe și cereale integrale).

Este indicat să nu sărim peste nicio masă principală și să avem în vedere un plan ce include 3 mese principale și 2 gustări la interval de 2-3 ore. În plus, se recomandă un consum suficient de lichide începând de dimineața, deoarece o hidratare adecvată reduce oboseala și ne ajută să avem o digestie optimă și să ne concetrăm mai bine.


Fă mișcare

Nu există prilej mai bun pentru a face activități fizice în aer liber decât primăvara, deoarece acum ne putem bucura de vremea caldă și de natură. Acum este momentul potrivit să ne dezmorțim corpul după o iarnă lungă și să spunem ,,NU” sedentarismului și ,,DA” unui corp sănătos. Un stil de viață activ ne conferă mai multă energie, ne face să fim mai fericiți și ameliorează simptomele asteniei de primăvară. Înainte de toate însă, trebuie să descoperim ce tip de activități fizice sunt potrivite pentru noi și ne fac plăcere, apoi să ne facem un program prin care să acordăm suficient timp mișcării.


Iată 4 activități fizice recomandate primăvara:

· Ciclism

· Alergare în aer liber

· Sporturi de teren și de echipă (tennis, fotbal, baschet)

· Drumeții


Odihnește-te suficient

Chiar dacă ziua este în creștere și tindem să reducem din orele alocate pentru somn, primăvara este cel mai important să dormim cel puțin 6-7 ore pe noapte. Astenia slăbește organismul și astfel resimțim o oboseală accentuată care ne afectează atât fizic, cât și psihic. Primăvara, cantitatea de melatonină (hormonul somnului) crește, iar ritmul biologic este afectat de schimbările aduse de acest anotimp, nivelul de oboseală fiind unul mult mai ridicat. Pentru un somn odihnitor este recomandat să ne culcăm în jur de ora 22.00 și să nu mai consumăm mese consistente după ora 19.00.


Acordă timp lucrurilor care îți fac plăcere

Uneori cădem pradă muncii și vieții cotidiene și uităm să facem ceea ce ne face plăcere. Este important să nu neglijăm dorințele proprii și din când în când să ne mai facem și pe plac. Astenia de primăvară poate provoca stări de depresie, anxietate, tristețe, indispoziție și irascibilitate, așa că activitățile relaxante și distractive sunt recomandate în acestă perioadă. Astfel de activități pot începe de la exerciții de respirație, o simplă plimbare sau vizionarea serialului/filmului preferat și pot ajunge până la o zi petrecută la spa sau o mini-vacanță de weekend. Fiecare dintre noi are nevoi diferite și este important să nu neglijăm ceea ce ne binedispune.