Alimente benefice pentru creier

Categorie articol: Nutriție
210
Eye icon
Distribuie pe
Alimente benefice pentru creier

Alimentele pe care le consumăm au un impact puternic asupra sănătății, atât fizice, cât și mentale. Acestea au legătură cu energia, productivitatea și puterea de concentrare.

Când facem alegeri sănătoase ne ajutăm și mintea, sistemul digestiv și creierul fiind strâns conectate. Printre nutrienții esențiali pentru creier se numără vitaminele, mineralele, proteinele, grăsimile, carbohidrații.


Alimente benefice pentru sănătatea creierului

  • Nucile. Acestea conțin proteine și vitamine, îmbunătățesc funcția cognitivă, previn afecțiunile neurodegenerative. Mai mult, sunt recomandate pentru cazurile de insomnii, depresie sau anxietate.
  • Apa. Corpul uman (inclusiv creierul) nu mai funcționează optim atunci când nu este hidratat corespunzător. 
  • Ceaiul. Acesta protejează creierul, îmbunătățește memoria și ajuta la procesarea informației.
  • Cafeaua. Aceasta îmbunătățește memoria și menține creierul alert, dacă nu este consumată în exces. 
  • Avocado. Acesta este o sursă de grăsimi sănătoase pentru corp și creier. 
  • Cicolata Neagră. Aceasta crește puterea de concentrare, îmbunătățește memoria și induce o stare de bine. Mai mult, ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin și la menținerea sănătății cardiovasculare.
  • Fructele de pădure. Acestea sunt bogate în antioxidanți, îmbunătățesc puterea de concentrare și memoria, reduc inflamația din creier, ameliorează comunicarea dintre neuroni. 
  • Portocalele. Acestea conțin Vitamina C, care este un puternic antioxidant. Aceasta previne declinul mental.
  • Sfecla roșie. Este foarte nutritivă pentru creier.
  • Broccoli. Substanțele din acesta reduc stresul oxidativ, riscul de boli neurodegenerative, contribuie la sănătatea creierului. 
  • Morcovii. Aceștia stimulează creierului.
  • Spanacul. Ajută la prevenirea declinului cognitiv. 
  • Semințele de dovleac și de floarea soarelui. Acestea îl protejează de deteriorarea radicalilor liberi.
  • Carnea slabă. Aceasta este foarte bună pentru funcționarea optimă a creierului.
  • Peștele gras. Îmbunătățește memoria, protejează celulele corpului.
  • Rozmarinul. Acesta conține acid carnosic, ce previne neurodegenerarea. 
  • Ouăle. Pot preveni micșorarea și pot întârzia declinul colectiv. 
  • Turmericul


În același timp, pot afecta creierul alimente precum băuturile bogate în zahăr, alimentele bogate în grăsimi trans, cele bogate în carbohidrați rafinați, alcoolul, alimentele procesate. De asemenea, sănătatea acestuia poate fi afectată de lipsa somnului, fumatul, stresul, excesul de dulciuri.

Așa cum aveam grijă de ten sau corp, trebuie să avem grijă și de creierul nostru. Alimentația echilibrată și mișcarea au un rol major în conturarea funcțiilor cognitive și evoluția creierului.