De-a lungul celor patru anotimpuri, cantitatea și varietatea alimentației noastre diferă. Este important să știm care este alimentația adecvată sezonului și să facem schimbări astfel încât să profităm la maximum de ceea ce ne oferă fiecare anotimp în parte.
După o iarnă lungă și săracă în nutrienți, cu farfurii în care au predominat grăsimile, iar verdețurile au lipsit, a venit în sfârșit primăvara, momentul oportun pentru ca organismul să fie curățat și detoxifiat și pentru a adopta o dietă prin care să preluăm controlul corpului nostru. Printre beneficiile detoxifierii se numără: combaterea balonării, stărilor de greață, indigestiei, constipației, crampelor, oboselii, celulitei și întărirea sistemului imunitar.
Cum detoxifiem organismul?
Consumând alimente specifice anotimpului
Eliminând alcoolul, cofeina, zahărul și alimentele procesate
Consumând suficientă apă; aproximativ 8 pahare pe zi
Făcând suficient sport
Chiar dacă nu abordăm un plan strict și structurat de detoxifiere a organismului, echilibrarea acestuia poate începe prin consumul de alimente de sezon. Alimentația noastră ar trebui să aibă la bază legume de sezon și leguminoase, atât crude, cât și gătite (ușor gătite ca să nu-și piardă din nutrienți). Ne putem începe dimineața cu fructe sezoniere combinate cu nuci și migdale sau cu un smoothie. În ceea ce privește prânzul și cina, putem opta pentru combinații simple de legume, cereale integrale și leguminoase, iar pentru a face mesele mai echilibrate și sățioase putem completa cu pește, carne albă sau ouă.
Iată câteva alimente din fiecare categorie care ar trebui introduse în dieta de primăvară:
Fructe – mere, pere, căpșuni, cireșe de mai, coacăze, zmeură, nuci
Legume și frunze – păstârnac, andive, varză, conopidă, urzici, ceapă și usturoi verde, praz, gulii, ridichi, broccoli, spanac, țelină, cartof, sparanghel, anghinare, lobodă, ștevie, ardei roșu, morcov, castravete, salată verde
Cereale – secară, tapioca, orez basmati, orz, hrișcă, mei
Leguminoase – linte, miso, fasole mung, fasole adzuki, tempeh
Semințe – cânepă, chia, in, semințe de dovleac și de floarea soarelui, psyllium
Lactate – lapte de capră, iaurt, cottage cheese
Produse animale – pește, ouă, creveți, carne albă
Îndulcitori (în cantitate redusă) – melasă, miere, sirop de arțar
De asemenea, este recomandat să evităm mâncărurile uleioase, prăjite, care cad greu la stomac, precum și alimentele procesate. În plus, pentru a preveni deshidratarea, ar trebui să nu uităm să consumăm zilnic cantitatea necesară de lichide. Ne putem alege cu o parte din această cantitate necesară din supe de zarzavat, sucuri naturale, ceaiuri și lactate degresate.
Sănătatea intestinală joacă un rol extrem de important în ceea ce privește menținerea unui sistem imunitar sănătos, iar aceasta trebuie susținută, mai ales după o iarnă în care probabil am consumat medicamente sau chiar antibiotice care dereglează flora intestinală. Pentru echilibrarea florei intenstinale putem apela la probiotice. Mai multe informații găsiți AICI.
De asemenea, pentru menținerea unei greutăți normale și a unui corp sănătos, vă recomandăm gama Pidago. Mai multe informații găsiți AICI.
Te-ar putea interesa și...
Dacă acest articol ți s-a părut folositor, aruncă o privire și la articolele de mai jos
Idei de mic dejun sănătos
Micul dejun are rolul de a ne oferi energia de care avem nevoie pe tot parcursul zilei.
Nutriție
1.8K
Cum afectează lipsa odihnei procesul de slăbire
Tot am auzit despre cât de importantă este odihna în procesul de slăbire, dar cât de tare afectează lipsa acesteia?
Energie
1.4K
De ce nu reușesc să slăbesc?
Mulți oameni nu reușesc să slăbească, în ciuda eforturilor constante de a urma un program de dietă și exerciții fizice.
Nutriție
2.7K