Mișcarea este importantă atât pentru sănătatea organismului, cât și pentru controlul greutății. De cele mai multe ori, oboseala și lipsa de energie sunt cei mai mari dușmani când vine vorba de sport.
Însă ce poți face dacă nu ai energie pentru mișcare?
Chiar dacă ai zile pline de task-uri de îndeplinit, în care alergi de colo-colo, gândește-te la mișcare ca la o activitate relaxantă. Nu pune presiune pe tine. Orice fel de activitate fizică activează endorfinele. Acestea sunt substanțele chimice din creier responsabile cu starea ta de bine, ele sunt cele care te fac să te simți mai relaxat și mai fericit, iar după ce vei face sport vei observa că nu mai ești la fel de încordat și stresat ca înainte.
Hidratează-te. Hidratarea este primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când îţi doreşti energie pentru întreaga zi sau, mai ales, pentru un antrenament de seară, după muncă. Principalele simptome ale dezhidratării sunt oboseala, lipsa energiei și încetinirea proceselor metabolice.
Respectă cele 3 mese. Un mic dejun sănătos îți dă energie pentru toată ziua. Persoanele care sar peste micul dejun sau mănâncă unul nesănătos au probleme cu greutatea, sunt mereu obosite psihic și fizic și au imunitatea slăbită. La prânz consumă proteine (pește, fructe de mare, carne de curcan sau de pui), legume sau cereale (orez brun sau basmati, paste din făină integrală sau din orez). Iar dacă în timpul zilei ai sărit peste vreo masă, încearcă, totuși, să nu mănânci foarte mult la cină. Evită să mănânci cu 2/3ore înainte de culcare.
Expunerea la lumina naturală. Dimineața când te trezești, deschide fereastra și ia o gură de aer sau mergi spre muncă pe jos. Și începe-ți ziua cu un gând bun și recunoștință. Expunerea pentru cel puţin 20-30 de minute la lumină naturală, în cursul dimineţii, ajută la reglarea ceasului biologic intern al organismului, precum şi la îmbunătățirea nivelurilor de energie, ale apetitului şi ale metabolismului.
Redu stresul. Încearcă să te relaxezi și elimină factorii care te stresează. Este important să ai o ierarhie a lucrurilor pe care le ai de făcut și să-ți setezi priorități. Mai întâi de toate, cea mai importantă este sănătatea ta. Oboseala pe care o simți zilnic și lipsa de energie sunt cauzate de stresul cu care te confrunți zilnic.
Odihnește-te suficient. Somnul influenţează semnificativ felul în care te simţi a doua zi. Dacă nu dormi 7-8 ore pe noapte, a doua zi te vei trezi obosit, lipsit de energie și fără chef de nimic.
Ia vitamine pentru mai multă energie:
Magneziul este recomandat persoanelor care se simt obosite, mai puțin performante, pentru obținerea stării de bine în perioadele stresante.
Vitaminele B sunt foarte importante pentru funcționarea creierului. Vitamina B12 este necesară pentru a transforma alimentele în energie în organism. Dacă organismul are o carență de vitamina B12, vor apărea simptome precum: slăbiciune, oboseală severă și schimbări de dispoziție.
Vitamina D combate oboseala și stările de anxietate, menținând nivelul de energie ridicat și îmbunătățind starea de spirit. În plus, asigură absorbția calciului în organism, menține sănătatea oaselor și întărește sistemul imunitar.
Coenzima Q10 este o substanță asemănătoare vitaminelor, care stimulează celulele să producă mai multă energie sub formă de adenozin trifosfat, un compus care este implicat în transferul de energie în celule.
Te-ar putea interesa și...
Dacă acest articol ți s-a părut folositor, aruncă o privire și la articolele de mai jos
Alimente benefice pentru creier
Alimentele pe care le consumăm au un impact puternic asupra sănătății, atât fizice, cât și mentale.
Nutriție
1.7K
Cum ne formăm un stil de viață sănătos
Multe persoane își doresc să slăbească rapid și ușor, fără a renunța la zahăr sau mâncare procesată.
Energie
1.5K
Rolul nutriției în menținerea sănătății articulațiilor
Nutriția joacă un rol important în menținerea sănătății articulațiilor
Nutriție
662