Faptul că îți dorești să mănânci mai sănătos e un pas important spre schimbarea stilului de viață. Pe toți ne sperie dietele și faptul că trebuie că trebuie să renunțăm la mâncarea care ne place, însă dacă învățăm cum să găsim înlocuitori sănătoși pentru aceasta putem avea un stil de viață sănătos pe termen lung.
Începe cu schimbări mici și treptate, cum ar fi înlocuirea alimentelor procesate cu opțiuni proaspete, reducerea consumului de zahăr și sare sau a alimentelor prăjite.
Iată câteva sugestii pentru a avea o alimentație mai sănătoasă:
1. Nu sări peste mesele principale. Dacă nu iei toate mesele, metabolismul tău va încetini, iar din această cauză, mai târziu te vei simţi înfometat și vei face excese culinare. De aceea, planifică-ți mesele. Planificarea îți permite să îți alegi cu atenție alimentele și să te asiguri că nu omiți nicio masă.
2. Mănâncă mai puțină carne. Chiar dacă este o sursă de proteine, o poţi înlocui cu leguminoase (fasole boabe, soia, linte), pentru că şi ele sunt bogate în proteine. Aceasta este o strategie bună prin care poţi reduce aportul de grăsimi rele din carne.
3. Consumă mai multe fructe și legume. Fructele și legumele sunt surse importante de vitamine, minerale și fibre.
4. Evită alimentele procesate. Acestea pot fi bogate în grăsimi, zahăr, sare și sodiu și pot contine aditivi și conservanți. Încearcă să consumi alimente proaspete.
5. Consumă pâine integrală. Redu consumul de pâine albă și înlocuiește-o cu cea integrală. Principalii aliaţi care fac parte dintr-o alimentaţie sănătoasă sunu cerealele integrale, nucile şi seminţele, legumele fără amidon şi fructele.
6. Redu consumul de sare. Prea multă sare poate crește tensiuneaarterială și poate crește riscul de boli cardiovasculare. Încearcă să reduci consumul de sare prin alegerea alimentelor proaspete și evitarea adăugării de sare la preparatele tale.
7. Bea suficientă apă. Apa este importantă pentru hidratarea corpului și ajuta la eliminarea toxinelor. Încearcă să bei 2-3 l/zi.
8. Consumă grăsimi bune. Uleiurile vegetale, nucile şi seminţele,avocado, somonul, păstrăvul, macroul, sardinele şi heringul sunt alimente bogate în grăsimi nesaturate (bune).
9. Înlocuiește zahărul cu mierea, siropul de arțar sau de agave. Un adaos mare de zahăr conțin băuturile carbogazoase, cerealele pentru micul dejun, prăjiturile, produse de patiserie, ciocolata și băuturile alcoolice, pe care ar trebui să le eviți.
10. Fii mai activ. O alimentaţie sănătoasă şi mişcarea sunt aliaţii care te ajută să fii în formă.
Te-ar putea interesa și...
Dacă acest articol ți s-a părut folositor, aruncă o privire și la articolele de mai jos
De ce nu reușesc să slăbesc?
Mulți oameni nu reușesc să slăbească, în ciuda eforturilor constante de a urma un program de dietă și exerciții fizice.
Nutriție
2.7K
Reluarea obiceiurilor sănătoase primăvara
Iarna neglijăm cel mai mult obiceiurile sănătoase: facem excese alimentare, nu mai facem mișcare și ne odihnim mai puțin.
Energie
1.4K
Cură detoxifiere | Ce presupune și alimentele recomandate
Detoxificarea organismului este necesară prin simplu fapt că ne curăță organismul de toxine.
Nutriție
1.9K