O greutate echilibrată este importantă atât pentru a ne simți bine în pielea noastră, cât și pentru sănătate. Însă, dacă te-ai hotărât să dai jos kilogramele nedorite, trebuie să știi că este important ca procesul de slăbire să fie unul sănătos, realizat în timp, cu răbdare, o dietă echilibrată și sport.
Dacă te gândești să recurgi la metoda simplă de a slăbi, adică prin deficit caloric, este posibil ca organismul tău să decidă să intre într-o stare de repaus și conservare și, astfel, să ducă la scăderea ratei metabolice în încercarea de a-l apăra, menținând greutatea corporală.
O dietă sănătoasă te poate ajuta să slăbești, însă dacă nu este acompaniată de sport, pe lângă grăsimi vei pierde și masa musculară, și nu îți dorești asta.
Potrivit specialiștilor, un ritm de slăbire sănătos este cel în care se pierd 500 de grame pe săptămână. Fiecare masă ar trebui să includă o sursă de proteine, una de grăsimi sănătoase, dar și una de carbohidrați buni (cei din fructe, fasole, quinoa, fulgi de ovăz, legume). Adaugă în dieta ta fructe și legume și elimină carbohidrații rafinați.
Următorul pas este să începi să faci mișcare. Exercițiile fizice te ajută să arzi grăsimile, să fortifici masa musculară și accelerează metabolismul.
Încearcă să faci mișcare în fiecare zi, chiar dacă mergi pe jos 30 de minute. Poți să alergi jumătate de oră, să faci un set de exerciții în casă dacă îți este mai comod sau să mergi la sală.
Antrenamentele cu greutăți sunt foarte eficiente pentru că ard multe calorii și, totodată, accelerează metabolismul. Însă, dacă nu-ți place să mergi la sală, poți încerca alte sporturi care sunt eficiente în procesul de slăbire.
Alergatul
O oră de alergat în aer liber te ajută să arzi între 600 şi 800 de calorii, în funcţie de condiţia ta fizică şi de viteza pe care o atingi. Dacă eşti la începutul sesiunilor de alergat, este bine să nu forţezi organismul. Lasă-i o perioadă de acomodare, pentru a evita febra musculară. Cu timpul, pe măsură ce obţii mai multă rezistenţă, poţi mări distanţa de alergare şi viteza.
Săritul corzii
O oră de sărit coarda te ajută să arzi între 800 si 1200 de calorii, în funcţie de greutatea pe care o ai. Pe lângă faptul că topeşte grasimea corporală, săritul corzii are şi alte beneficii: te ajută să-ți tonifici corpul și măreşte rezistenţa la efort fizic.
Înotul
Dacă nu ştii să înoţi, a venit momentul să înveţi, mai ales dacă îţi doreşti să practici un sport foarte eficient pentru slăbit. O oră de înot, în bazin sau în mare, te ajuta să arzi între 400 şi 600 de calorii. De asemenea, înotul fortifică articulaţiile, dezvoltă musculatura, combate aspectul inestetic al celulitei şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
Ciclismul
Ciclismul antrenează aproape toţi muşchii corpului, de la cei abdominali şi fesieri, la muşchii coapselor, ai gambelor şi ai braţelor. O oră de plimbat cu bicicleta într-un ritm mai alert te ajută să arzi până la 1000 de calorii.
Zumba
Zumba, pe lângă faptul că te ajută să slabeşti, te ajută și să uiţi de stres şi să ai o dispoziţie bună. O oră de zumba determină arderea a 500-1000 de calorii. Aceasta ajută și la tonifiere.
Fă-ți încâlzirea înainte de orice fel de sport și asigură-te că execuți exercițiile în mod corect. Dacă nu ești obișnuit cu efortul fizic, nu te forța. Sportul intens poate fi un factor pro-stres și pro-oxidativ în organism dacă te forțezi foarte tare. De aceea, soluția potrivită este mișcarea moderată și regulată, exercițiile ușoare, dar constante, de care ne putem ține în fiecare zi.
Ai grijă de tine ca să-ți fie bine. Slăbește sănătos, fără să te înfometezi sau să te extenuezi fizic prin sport. Secretul stă mereu în echilibru.
Te-ar putea interesa și...
Dacă acest articol ți s-a părut folositor, aruncă o privire și la articolele de mai jos
6 semne că nu faci suficientă mișcare
Peste tot auzim cât de importantă este mișcarea și pentru câte lucruri este benefică. Însă, nu ne grăbim să facem o schimbare în stilul nostru de viață.
Sport
1.5K
Cum să ai o alimentație sănătoasă
Faptul că îți dorești să mănânci mai sănătos e un pas important spre schimbarea stilului de viață.
Nutriție
1.2K
Dieta de primăvară de la A la Z
Este important să știm care este alimentația adecvată sezonului și să facem schimbări astfel încât să profităm la maximum.
Nutriție
1.4K